[]

AANMELDEN VOOR HET SYMPOSIUM

Wondenzorg... een zorg voor iedereen

KLIK HIER
intertrigo

Indeling in drie verschijningsvormen

Deel smetten in naar verschijningsvorm:

Smetten

Kenmerkt zich door een licht rode, intacte huid tot een felrode, glanzende, intacte huid. De zorgvrager kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel.

Smetten met een nattende huid
Kenmerkt zich door een felrode, nattende en kapotte (erosieve) huid en verweking (maceratie). De zorgvrager kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel. Er kan een scherpe rode wondlijn (fissuur) zichtbaar zijn op de breuklijn van de ene helft van de huidplooi en de andere helft.

Smetten met een geÔnfecteerde huid
Naast de kenmerken van smetten zoals hiervoor beschreven kunnen een of meerdere van de volgende klinische verschijnselen zichtbaar zijn: pustels (puistjes), natten, geel/groen exsudaat, randschilfering, satelliet laesies (Ďeilandjes voor de kust), felrode huid, pus, korstvorming en een onaangename geur

Interventies:

Behandel smetten
 • Eén of meerdere preventieve maatregelen, minimaal 2x daags
 • Bij een felrode, glanzende huid minimaal 2x daags met , Zinkoxidesmeersel FNA
  dun aangebracht (z.n. eerst zinkresten van een vorige behandeling verwijderen met zoete olie) óf een barrièreproduct (raadpleeg voor de frequentie van gebruik van het barrièreproduct de bijsluiter)
 • Raadpleeg bij twijfel een meer deskundige

Behandel smetten met een nattende huid
 • Intensivering van de preventieve maatregelen, minimaal 3x daags Zinkoxidesmeersel FNA, dun aangebracht (zo nodig eerst zinkresten van een vorige behandeling verwijderen met zoete olie)
 • Maak gežežn gebruik van een barrieŐreproduct op een nattende huid (hecht niet
 • Raadpleeg bij twijfel een meer deskundige

Behandel smetten met een geÔnfecteerde huid
 • Consulteer een deskundige intensivering van de preventieve maatregelen, minimaal 3xdaags een combinatiepreparaat van Zinkoxidesmeersel FNA met een antischimmelpreparaat uit de groep imidazolderivaten (bijv. Miconazol- Zinkoxidesmeersel 2% FNA en Clotrimazol
 • Zo nodig eerst zinkresten van een vorige behandeling verwijderen met olie en daarna een antischimmelpreparaat uit de groep imidazolderivaten, zoals miconazol, clotrimazol of ketoconazol, 1-2 x daags, tot 2cm buiten het aangedane huidgedeelte. Vervolgens Zinkoxidesmeersel 1% FNA óf Zinkoxidesmeersel FNA ,dun aanbrengen.
 • Gebruik miconazol niet gelijktijdig met een oraal antistollingsmiddel maak geen gebruik van een barrièreproduct op een nattende huid (hecht niet) gebruik (combinatiepreparaten met) corticosteroïden alleen in opdracht van een arts


Evaluatie:

 • Evalueer de behandeling op dag 3, 7 en 14 na het starten van de behandeling
 • Evalueer de behandeling bij twijfel en altijd bij smetten met een geÔnfecteerde huid samen met een deskundige
 • Stel, wanneer de klachten verergeren tijdens de behandeling, opnieuw vast om welke verschijningsvorm van smetten het gaat en pas zo nodig de behandelingaan
 • Overweeg wanneer er na 14 dagen van behandeling geen verbetering is opgetreden of een microbiologische kweek van extra waarde kan zijn om de behandeling te kunnen bepalen altijd in overleg met wondverpleegkundige, arts.

* Bron:"Landelijke multidisciplinaire richtlijn verpleging en verzorging: smetten (intertrigo) preventie en behandeling."(Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) (tot 1 januari 2011) Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) (vanaf 1 januari 2011)).

 
© 2011 wondenwijzer.nl | Disclaimer